Programy szkoleniowe - Ważna Informacja Program szkoleniowy rekomendowanych kursów barmańskich został stworzony przez nestora polskich barmanów Z.T. Nowickiego na podstawie wieloletnich doświadczeń autora oraz w oparciu o najbardziej prestiżowe programy szkół szwajcarskiej, włoskiej oraz niemieckiej.
Zarówno kurs
SPB - Level A jak i
SPB - Level Professional posiada rekomendację
International Bartenders Association albowiem zawartość merytoryczna oraz zestawy zajęć praktycznych są zbieżne z programami szkoleniowymi większości organizacji barmańskich zrzeszonych w tej światowej organizacji.
Dodatkowym atutem jest fakt aktualizacji programu o nowe założenia i trendy światowe, albowiem coroczne Kongresy I.B.A przynoszą wiele zmian i udoskonaleń związanych z rozwojem klasycznych form uprawiania profesji barmana.
Program SPB - Level A i SPB - Level Professional stopnia jest chroniony licencją dotyczącą praw autorskich i wszelkie próby wykorzystywania materiałów szkoleniowych w oparciu o "Vademecum barmana" oraz "Nowe vademecum barmana" jest naruszeniem prawa. Firma B&R Consult – właściciel praw licencyjnych zastrzega sobie możliwość występowania na drogę sądową w przypadkach wykorzystywania programów szkoleniowych bez zezwolenia. Programy szkoleniowe proponowane przez Firmy szkoleniowe są w większości przypadków kompilacją publikacji książkowych oraz wiedzy zaczerpniętej z internetu której wartość merytoryczna budzi dużo kontrowersji. Brak konkretnego planu szkoleniowego, pedagogicznych podstaw przekazywania wiedzy oraz sprawdzonego systemu zajęć praktycznych sprawia iż absolwenci wielu tego rodzaju szkoleń nie są należycie przygotowani do profesjonalnej obsługi konsumentów w barze.
Kadra wykładowców – trenerów Wykładowcami na szkoleniach rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów są barmani-mistrzowie, osoby posiadające minimalny 10-letni staż pracy na stanowisku barmana, uczestnicy i laureaci krajowych i międzynarodowych konkursów barmańskich, posiadający merytoryczne i pedagogiczne przygotowanie do szkolenia młodych adeptów sztuki barmańskiej.
Lista osób uprawnionych do przeprowadzania szkoleń rekomendowanych:
- Bogdan Gałuszka
- Piotr Dziadkowiec
- Ryszard Maciejewski
- Dariusz Kosiorek
- Ryszard Matusiak
- Bartłomiej Gawlak-Kubik
- Ryszard Berent
Wszyscy trenerzy są zobowiązani do stałego podnoszenia poziomu wiedzy i doskonalenia umiejętności trenerskich korzystając z międzynarodowych kontaktów w ramach aktywnego uczestnictwa w działalności statutowej Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
Wielu z nich uczestniczy jako wykładowcy w programach barmańskich przygotowanych przez światowych dystrybutorów alkoholi (Bacardi-Martini, Marie Brizard)
Kadra trenersko-szkoleniowa oferująca szkolenia bardzo często nie posiada wystarczających kwalifikacji i umiejętności przekazywania wiedzy towaroznawczej oraz doświadczenia zawodowego gwarantującego rzetelne przygotowanie do zawodu.
Strony internetowe Firm szkoleniowych nie podają nazwisk swoich trenerów ani nie pozwalają dokonać prawdziwej weryfikacji osiągnięć zawodowych. Używają nazewnictwa wprowadzającego w błąd potencjalnych uczestników szkoleń. Wiele Firm szkoleniowych nie posiada stałej kadry szkolącej posiłkując się zatrudnianiem mało doświadczonych barmanów na umowy zlecenia bez jakiejkolwiek weryfikacji ich umiejętności zawodowych. Zjawisko to występuje w szczególności na szkoleniach i kursach dofinansowanych z funduszy UE.
Egzaminy oraz dyplomy i certyfikaty Uczestnicy szkoleń barmańskich
SPB - Level A i
SPB - Level Professional stopnia rekomendowanych przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów zdają egzaminy z wiedzy teoretycznej oraz umiejętności praktycznych niezbędnych w zawodzie barmana.
Kurs SPB - Level A - test pisemny
- egzamin praktyczny
Kurs SPB - Level Professional - test pisemny
- egzamin ustny
- egzamin praktyczny
Ocena końcowa jest ostateczna i nie ma możliwości poprawienia wyniku.
Brak dostatecznej wiedzy i umiejętności w przypadku nie zdania egzaminu pozwala na podejście do egzaminu poprawkowego.
Dyplom ukończenia kursu
SPB - Level A nie posiada certyfikatu międzynarodowego.
Dyplom ukończenia kursu
SPB - Level Professional posiada certyfikat międzynarodowy uznawany przez instytucjonalnych pracodawców w 57 krajach członkowskich I.B.A
Dyplomy wydawane przez Firmy szkoleniowe są jedynie zaświadczeniami i dyplomami ukończenia kursu. Angielskie tłumaczenie jest jedynie angielską wersją tegoż dyplomu i nie jest dokumentem mającym znaczenie dla potencjalnego pracodawcy na rynku międzynarodowym. Egzaminy przeprowadzane bez należytej staranności i uwzględniające komercyjny charakter szkolenia nie daje gwarancji jakości odbytego szkolenia.
Efekty szkolenia Absolwenci kursów barmańskich rekomendowanych to w większości przypadków członkowie Stowarzyszenia Polskich Barmanów oraz osoby pracujące w prestiżowych barach i klubach, będące przykładem najwyższych kwalifikacji zawodowych i interpersonalnych.
Uczestnicy, laureaci oraz zwycięzcy wielu prestiżowych konkursów barmańskich krajowych i międzynarodowych ( czytaj na www.spb-pba.org.pl ) wielokrotni reprezentanci Polski na zawodach rangi Mistrzostw Świata.
Wielu z nich po latach spędzonych w gastronomii podejmuje pracę w firmach alkoholowych, zajmując menadżerskie stanowiska w dystrybucji alkoholi w działach HORECA, oraz przygotowując programy sprzedażowe dla barmanów. Wykorzystując wiedzę i doświadczenie przyczyniają się do zmiany wizerunku oraz podnoszenia kultury spożywania napojów alkoholowych w naszym kraju.
UWAGA !
Zgodnie z założeniami licencji chronionej prawami autorskimi Z.T Nowickiego,trenerzy-wykładowcy wytypowani do prowadzenia zajęć na kursach barman-mikser SPB - Level A i SPB - Level Professional stopnia muszą posiadać tytuł barmana - mistrza (master bartender) lista na stronie www.spb-pba.org.pl. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości,na żądanie każdego uczestnika szkolenia wykładowca ma obowiązek okazania dyplomu.