W Polsce coraz szybciej rozwija się rynek kawowy i rośnie moda na spożywanie tego napoju. Z każdym dniem powstaje coraz więcej lokali serwujących „małą czarną”, a co za tym idzie wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowany personel. Niestety w wielu lokalach kawa i napoje na jej bazie podawane są nie poprawnie, zaś ceny są nieadekwatne do jakości. Przyczyny leżą u podstaw i obejmują niewłaściwie dobrany sprzęt, źle ustawiony młynek, nieodpowiednio przechowywaną kawę, brak urządzeń do uzdatniania wody, a przede wszystkim źle wykwalifikowany personel. Aby wyeliminować najczęściej popełniane błędy, powstał profesjonalny kurs „Podstawy Espresso – podstawy parzenia kawy”, prowadzony przez wykwalifikowanego baristę i doświadczonego barmana w dziedzinie mixologii, Pana Bartłomieja Kołodziej. Jego autorski program to cykl dwudniowych szkoleń opartych na szerokiej wiedzy teoretycznej i praktycznej na temat kawy.
PROGRAM SZKOLENIA „PODSTAWY BARISTY”
A. CZĘŚĆ TEORETYCZNA
1. „KULTURA KAWY”
- Historia kawy
- Historia ekspresów do kawy
- Kawowiec – wiadomości ogólne (plantacje, sadzenie, kwitnięcie, budowa owoców i ziaren, wrogowie i choroby kawowca)
- Gatunki i ich charakterystyka (coffe arabica, coffe robusta i inne)
- Metody i zbieranie: picking, stripping, strząsanie, mechaniczna metoda pozyskiwania owoców kawowca.
- Obróbka ziaren: metoda na sucho i mokro
- Selekcja ziarna
- Magazynowanie i transport
- Sposoby palenia kawy na całym świecie
- Pakowanie kawy
- Główni producenci
2. „ZASADA 4 M”
- La Macchina
- La Macinodosatore
- La Miscela
- La Mano
3. „ESPRESSO”
- Definicja espresso
- Sztuka tworzenia i rozpoznawania dobrej mieszanki
- Cechy idealnego espresso
- Czynniki determinujące espresso
B. CZĘŚĆ PRAKTYCZNA
1. PODSTAWOWE TECHNIKI BARISTY
- Narzędzia baristy
- Ustawianie młynka do kawy
- Dozowanie kawy
- Upakowanie kawy
- Ubijanie kawy
- Poziomowanie kawy
- Espresso – proces
- Teksturowanie mleka
- Jak rozpoznać idealne espresso i niewłaściwe espresso
2. BIEŻĄCA OBSŁUGA I KONSERWACJA EKSPRESU I MŁYNKA
3. NAPOJE NA BAZIE ESPRESSO
- Napoje klasyczne
- Dodatki do napoi na bazie espresso
- Nowe trendy w kawie
CZAS TRWANIA: 2 DNI PO 5 GODZIN (TEORIA + PRAKTYKA) MINIMALNA GRUPA: 10 OSÓB KOSZT SZKOLENIA: 600,00 PLN netto METODA SZKOLENIA: WARSZTATY – ĆWICZENIA INDYWIDUALNE, DYSKUSJA I WSPÓLNA ANALIZA WYNIKÓW.
C. TEST KOŃCOWY
|